Uddannelse til vind: Kursisterne kommer fra hele Europa
Uddannelseschef Kurt Lindholm på Skive College har grund til at være glad, for uddannelsesstedet skræddersyr kurser, der kan hjælpe med at undgå mangel på kvalificeret arbejdkraft til den grønne omstilling.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Skive College:
Uddannelse til vind: Kursisterne kommer fra hele Europa

Danmarks eneste elektrikeruddannelse kun til vindmøller ligger i Skive, og der godt kunne være flere på uddannelsen. Derimod tiltrækker et kursus deltagere i hobetal fra udlandet – det er en fordel for byen og Danmark.
8. AUG 2022 10.34

Den grønne omstilling med mange flere vindmøller på Nordsøen kommer, og der er kun et sted i Danmark, hvor der bliver uddannet elektrikere netop til vindmøller. Det er Skive College, der har den branchespecifikke uddannelse, der burde være rigelig rift om. Men der kunne godt være større søgning.

- Vi får ikke helt så mange ansøgere på den branchespecifikke elektrikeruddannelse, som vi havde håbet på, men vi har da kursister helt fra Lolland-Falster, fortæller Kurt Lindholm, der er uddannelseschef på Skive College.

Det er endda ikke den eneste uddannelse, som stedet er ene om i Danmark, for højspændingskabler er et andet specialeområde.

- Vi er unikke, for vi tilbyder som de eneste højspændingsmoduler, der er en opkvalificering til elektrikeruddannelsen. Det er kabler til havbunden eller nedgravning på land. Det er kurser i højvoltskabler fra 10.000 til 150.000 volt, hvor der ikke er plads til fejl. Eksamensopgaven på det certificerede kursus fra hver enkelt kursist bliver sendt til Tyskland, hvor de bliver kontrolleret på et laboratorie efter tyske standarder. Først når resultatet er godkendt tilbage, er kurset bestået, forklarer Kurt Lindholm.

Det er den type kabler, der i fremtiden kommer til at danne infrastrukturen i det kabelnetværk, der kommer til at forbinde både offshore vindmøller og energiøer til omformerstationerne på land i Danmark og en forbindelse til Belgien. Energinet arbejder også på en aftale om en forbindelse til Norge. Arbejdet til kursisterne burde dermed være sikret. Motivationen er helt særlig på den uddannelse.

- Kursisterne er top-engagerede, og det er virkeligt fedt, fortæller Kurt Lindholm.

Trækplasteret 

Der også et international kursus på engelsk, som trækker kursister i hobetal fra både fra ind- og udland.

- ”Electrically skilled person” renewable energies er et kursus målrettet til at kunne udføre bestemte afgrænsede opgaver indenfor elektrikerfaget, og kurset tager kun 12 uger. Det er målrettet til offshore og onshore arbejdet med vindmøller, forklarer Kurt Lindholm.

Kurset er specielt af flere grunde, for det kan give de fleste uden baggrundsviden eller erfaring et nyt og velbetalt arbejdsliv i den grønne industri.

- Her får kursisterne en uddannelse, så de kan begå sig elektrisk og mekanisk i arbejdet med vindmøller. Det tiltrækker betalende kursister fra Polen, Tyskland, Storbritannien og Portugal, fortæller uddannelseschefen.

De udenlandske kursister er oftest på fuld forplejning, og der er overnatningsmulighed til dem på Skive College, men ikke nok til antallet af kursister.

- Vi tilbyder værelser, men der er overbooket, så kursisterne søger ud på hoteller, værelser og sommerhuse, som vores portugisiske kursister gjorde sammen sidst, fortæller Kurt Lindholm.

At kurserne er en grøn eksportvare, der i bidrager positivt til den danske økonomi glæder også uddannelseschefen. Gavnen med overnatninger og restaurantbesøger for hele regionen omkring Skive er også noget, som uddannelseschefen er bevidst om. Selvom han udtrykker sig beskendt om Skive College klare bidrag.

- Det gør ikke noget, når man ligger jo et sted, hvor tingene ikke kommer af sig selv, siger Kurt Lindholm.

Kurser løser arbejdskraftmangel

Manglen på kvalificeret arbejdskraft er også noget, som Skive College er også med til at løse på en konstruktiv måde. Det hjælper også den grønne omstilling og mennesker, der pludselig skal have en ny levevej.

- Der er en målgruppe af medarbejdere, der ikke kan blive findes på almindelig vis. Her går vi så ind og skræddersyr et kursus. Vi har uddannet folk til at være solcellemontører. De kommer uden kvalifikationer, vi har haft landmænd, minkfarmere og mejerister foruden flere andre med en blandet baggrund. Vi har lavet forløb fra seks til 12 uger, forklarer Kurt Lindholm om ordningen, som kan hjælpe med at skaffe kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling med skræddersyede kurser.

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter