Uden olie-gas var vi aldrig kommet ind i vind
Adm. direktør og ejer Esben Møller af HSM Industri viser den rød-gule del, som er til at holde borerørne i forbindelse med det robotstyrede fordeler-magasin på en offshore rig.

”Uden olie-gas var vi aldrig kommet ind i vind”

Esben Møllers virksomhed kom til at arbejde for den norske offshore industri for 25 år siden. I dag har HSM Industri samlet 340 ansatte og er medejer af fem andre virksomheder i Grenaa.
4. JAN 2023 15.02

Adm. direktør og ejer af HSM Industri i Grenaa Esben Møller husker tydelig, hvordan en forretningsdel udviklede sig sådan lidt ved et tilfælde.

- Det er 25 år siden, vi startede i olieindustrien. Det var en af vores bekendte, der blev spurgt i den norske oliebranche: ”Kender du ikke en i Danmark, der har nogle høje bygninger”, fortæller Esben Møller, mens han sidder i administrationsbygningen til HSM Industri, der netop har høje bygninger i udkanten af Grenaa.

Det var en kontakt, der endte med at blive et vigtigt område for virksomheden.

- For fem år siden havde vi 100 mand, der arbejdede med alt udstyr til rør-handling. Det er fx 150- 170 BOP-elevatorer og meget af udstyret til boretårnene, vi laver, fortæller Esben Møller.

Arbejdet for olieindustrien foregår på den måde, at der kommer tegninger fra Norge, og så bliver udstyret produceret i Danmark og sendt ud til olieindustrien i hele verden. De høje krav til kvalitet, sikkerhed og kontrol er noget til passer særdeles godt til HSM Industri.

- Jo strengere kravene er til svejsningen, jo bedre er det for os på grund af vores certificeringer, siger Esben Møller, der specielt husker et eksempel på samarbejdet med den norske olieindustri:

- Vi havde et kontrolbesøg fra Norge, og jeg husker endnu, det første der blev sagt: ”Husk, vi er her for at hjælpe jer” – inden vi begyndte vores runde. Vi er utrolig glade for samarbejdet med nordmændene.

Men inden olieprisen nåede det høje niveau, som den har i dag, da kæmpede branchen med det modsatte. Det husker fabrikanten stadig.

- Lige pludselig faldt prisen på olien, fortæller han.

Derfor forsvandt en stor del af arbejdet for oliebranchen – men stort set samtidig kom der nyt arbejde i den grønne industri.

- Men så kom vinden, hvor vi begyndte med at lave transportudstyr. Nu laver vi også værktøjer til service og montage. For os går det bare opad – men det er klart, sådan var det ikke fra dag et, siger Esben Møller.

Vinden vinder frem

Mens oliebranchen leverede de færdige tegninger, så er det anderledes i vindbranchen.

- Hos vindbranchen får vi typisk et groft design, og så er vi med som et led i designfasen, hvor vores smede kommer med den praktiske tilgang, fortæller Esben Møller.

Et af de værktøjer, som HSM Industri laver for vindindustrien, er et sliding tool.

- Det her er et sliding tool til at afmontere generatoren på en vindmølle med hydraulisk styring. Det her er en af de mindre. Den indeholder alt, som vi er gode til stål, hydraulik, overfladebehandlingen og el, fortæller Esben Møller, mens han viser sliding toolet, som bliver hejst op til vindmøllens generator med en kran, hvis generatoren skal afmonteres.

Ejerlederen minder igen om, at erfaringen fra olie og gasbranchen har givet HSM Industri de certificeringer og kvalitetsikring, som også er en del af vindbranchen.

- Uden olie-gas var vi aldrig kommet ind i vind, siger han.

Vi går videre i samme fabrikshal hen til dele, der er bed at blive gjort klar til olieindustrien.

- Det er til at holde borerørne på en rig. Vi har været oppe på at lave 30.000 om året. I dag producerer vi 5000 om året, fortæller Esben Møller og sætter et tydeligt billede på, hvor meget produktionen til branchen er aftaget.

Men HSM Industri beskæftiger sig også med at lave komplekse stål- og rørtekniske anlæg som fx helikopterplatforme samt industriservice. 

Børnene er blevet medejere

Esben Møller er i dag 66 år, og han ejer selv stadig 51 pct. af HSM Industri.

- Mine tre børn er med i virksomheden og ejer resten. Og så ejer en projektchef 10 pct. af delen her, forklarer han.

Samlet beskæftiger virksomheden 340 medarbejdere. Samtidig ejer HSM Industri 100 pct. af Grenaa Skibsværft, og har ejerandele i følgende Grenaa-virksomhederne 50 pct. af JKJ Stålteknik, 40 pct. af BP Søndergaard Electric, 85 pct. af Grenaa/Aarhus Hydraulik og 50 pct. af GSM Maskinfabrik.

Esben Møller er uddannet smed, og han har selv opbygget sin virksomhed, og det hele begyndte i landbyen Hammelev, der ligger små fem km fra Grenaas udkant.

- Jeg begyndte som smed i Hammelev for 48 år siden, fortæller Esben Møller, der i dag faktisk kun arbejder to dage om ugen i sin virksomhed. Resten af tiden går med skov som han i tidens løb har opkøbt på Djursland blandt andet til sin hobbyen jagt.

- Jeg bruger tiden på at passe 300 hektar skov, lyder det til afslutning.

IMG_7325 

Dette sliding tool til at afmontere generatoren på en vindmølle er noget af, som HSM Industri laver til vindbranchen. Adm. direktør Esben Møller kalder dette sliding tool for "lille".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter