Venstre vil have fremrykket investeringer i veje og vindmøller

Venstre foreslår regeringen at fremrykke anlægsprojekter inden for veje, almene boliger og havvindmøller.
1. APR 2020 11.07

Venstre foreslår regeringen at fremrykke statslige anlægsprojekter for 'et betydeligt milliardbeløb' indenfor infrastruktur, almene boliger og havvindmøller.

Det skal ske for at afbøde yderligere fyringer og konkurser i forbindelse med udbruddet af coronavirus i Danmark. Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Danmark står i en meget alvorlig situation, og vi kigger ind i det potentielt største økonomiske tilbageslag siden besættelsen. Derfor har vi lavet en række tiltag på Christiansborg, som er gode og nødvendige for at holde hånden under danske arbejdspladser, men der er brug for at vi gør mere, siger han.

Venstre opfordrer regeringen til at indkalde til forhandlinger om fremrykning af statslige anlægsprojekter.

- Nu har vi foreløbigt fjernet anlægsloftet for kommuner og regioner, men der er også brug for, at staten træder til og fremskynder nogle af de gode anlægsprojekter, der alligevel ligger klar i skuffen, som vi kan igangsætte ganske hurtigt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre foreslår blandt andet, at man fremrykker udbuddet af de havmølleparker, som der allerede er politisk enighed om.

Et populært værktøj
Dansk Industri (DI) ser positivt på udspillet fra Venstre.

- Vi har en kæmpe opgave foran os med at redde arbejdspladser og få økonomien på ret køl, samtidig med at vi får taget ambitiøse skridt frem mod indfrielse af vores klimamålsætninger. Venstres forslag leverer gode indspil til begge dele, siger administrerende direktør i DI Lars Sandahl Sørensen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) understreger, at regeringen i den grad har fokus rettet mod at holde hjulene kørende i erhvervslivet.

- At fremrykke offentlige investeringer er jo ét af de værktøjer, vi kan bruge. Et andet er Landsbyggefonden. Vi må sammen med Folketingets partier se på, hvad der giver bedst mening, siger han til DR Nyheder.

Udfordringen er, at den slags ting kræver omhyggelig planlægning, ændring af lokalplaner, nabohøringer, miljøgodkendelser og så videre. Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos fremhæver, at den slags investeringer tager lang tid at planlægge.

- Politikere kan gode lide sådanne forslag, for det viser handlekraft, men faktum er, at den slags investeringer tager tid at planlægge, siger han.

Han peger på, at man i 1993-94 og 2009-10 ville fremrykke offentlige investeringer for at sætte gang i dansk økonomi. Men kun en brøkdel kom i gang til tiden.

I en ny prognose fra Nationalbanken onsdag forudses det, at der er er tale om et meget hårdt, men også et kort tilbageslag, som landet kan være ude af næste år.

Ritzau / esl

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter