Verden køber mere dansk klimateknologi
Verden over bliver der i stigende grad pumpet, snurret og gasset ved hjælp af danskproduceret teknologi.
Ifølge en ny rapport fra energibranchen steg den danske eksport af grøn energiteknologi og -service sidste år med 13,5 pct. i forhold til året før. Dermed udgjorde eksporten i 2019 en værdi af 122,6 mia. kr.
Det hører med til historien, at 2018 var et dårligt år, men selv med det in mente slår eksempelvis vindsektoren rekord med en eksport på 66,5 mia. kr.
Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) har da også svært ved at få armene ned.
- Det er enormt positivt. Både fordi det skaber job og vækst i Danmark, men også fordi, at vi på den måde kan hjælpe andre lande med at imødegå klimakrisen, siger han til Ritzau.
Ministeren glæder sig især over, at den klimavenlige danske teknologi er med til at gøre en forskel mange steder i verden.
- De danske løsninger, der bliver solgt her, erstatter jo gamle, sorte teknologier, siger Dan Jørgensen.
Gunstige forhold
I brancheorganisationen Wind Denmark peger administrerende direktør Jan Hylleberg stolt på, at vindmølleindustrien nu står for at tjene hver 13. danske eksportkrone hjem.
Han fremhæver de gunstige forhold for vindindustrien i Danmark som en forklaring på succesen.
- Danmark som hjemmemarked har en enorm betydning for vindmølleindustrien som helhed, fordi det er her, vi kan udvikle og teste de kommende generationer af vindmøller.
- Og fordi det er her, vi kan opstille vindmøller og bevise for omverdenen, at grøn omstilling med vindenergi som hjørnesten, er muligt, siger han i en pressemeddelelse.
Det er især de øvrige skandinaviske lande samt Holland og USA, som har drevet den seneste fremgang for den grønne danske energisektor.
Til gengæld er det gået tilbage i Danmarks helt store eksportmarked, Tyskland. Her faldt eksporten med mere end otte pct. i 2019.
Det skyldes ifølge Wind Denmark dog ikke, at tyskerne har vendt ryggen til vinden, men snarere et bureaukratisk system, der har svært ved at følge med.
Således er der eksempelvis en prop i det tyske klagesystem, hvor langt flere har klaget over privates opstilling af vindmøller på land, end systemet har kræfter til at behandle. På den korte bane er det imidlertid coronaudbruddet og ikke vrede tyskere, der er det største problem.
Optimisme trods krise
Som de fleste brancher går energisektoren en usikker tid i møde, men i DI Energi ser branchedirektør Troels Ranis også muligheder for den grønne sektor.
- Vejen ud af krisen går gennem en grøn omstilling af Danmark, EU og alle andre lande. Danske virksomheder har produkterne, og vores mål er fortsat at fordoble eksporten af energiteknologi frem mod 2030, siger han.
Samme optimisme lyder fra Dansk Energi.
- Den aktuelle krise giver endnu mere grund til at investere i grøn omstilling og udvikling af grønne produkter og teknologi som en af vejene til at genvinde vækst og arbejdspladser, der går tabt nu, siger viceadministrerende direktør Anders Stouge.
Som et tegn på netop det viser Vestas' seneste regnskab, at vindmølleproducenten trods coronaudbruddet har fastholdt sin ordretilgang i årets første tre måneder.
Ritzau