Verdensmålshuset satte fokus på havet med udvalg skare
Fra venstre dannede Dorte Walzl Bælum, Liselotte Hohwy Stokholm samt Henrik Harborg Blicher og Karin Hansen-Schwartz en af arbejdsgrupperne for at komme med forslag til at forbedre betingelserne for havet. Christian Juel Adamsen helt th. fra Verdensmålshuset kom med inspiration.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Kick off til meget mere:
Verdensmålshuset satte fokus på havet med udvalg skare

Beskyttelse af livet i havet er et af FN’s verdensmål, der mangler opmærksomhed, og det skal der gøres noget ved. Sammen med Tænketanken Hav sparkede Verdensmålshuset gang i en proces for havet.
2. DEC 2022 10.30

Udbredningen af verdensmålene i forløb sammen med folkeskoler, gymnasierne og universiteterne er Verdensmålshusets felt. Et af verdenmålene bliver dog lidt glemt i mængden

- Vi skal sætte fokus på havet i dag, og vi vil gerne lave nogle lokale samarbejder, hvor vi gør det helt konkret, siger Gert Barslund.

Han er hovedmanden bag Verdensmålshuset sammen med sine to medejere Jesper Sloth og Christian Juel Adamsen. Deres fælles formål er ikke at tjene penge.

- Vi har som virksomhedsledere behov for medarbejdere, der kan tænke på en anden måde. Det får vi ved at få stillet konkrete opgaver, siger Christian Juel Adamsen, der også ejer ingeniørvirksomheden Juel+Krøyer.

Det er nogle af de kompetencer, som de unge tager med fra forløb i Verdensmålshuset på Esbjerg havn.

For at sætte endnu mere gang i noget, der allerede er en succes, havde Verdensmålshuset inviteret en forsamling på 30 aktører og interessenter til at udvikle flere ideer til at beskytte havet.

Den udvalgte skare

Blandt de inviterede var blandt andre Tænketanken Havs adm. direktør Liselotte Hohwy Stokholm, Esbjerg Havns adm. direktør Dennis Juul Pedersen og Esbjerg Borgmester Jesper Frost (V).

- Formålet med dagen er at udvikle sammen med repræsentanter fra kommunerne, virksomhederne og vores andre interessenter, forklarede Jesper Sloth.

Der faktisk en virkelig god grund til at kigge havet.

- Vi trækker alt for meget ud af havet allerede, og det er tid til, vi skal give noget tilbage til havet, sagde tænketanksdirektøren Liselotte Hohwy Stokholm og uddybede:

- Vi kan se, at havet er det verdensmål, der får tilført færrest penge. Her tænker jeg også på, hvilke justeringer der skal til, når den kommende udbygning af havvind kommer i EU.

Inden der blev dannet fem grupper, så kunne Jesper Sloth give en ide om, hvorfor det ikke kun drejer som om at mindske affald i havet.

- Selvfølgelig skal vi gøre noget for at kompencere i havet, når der kommer store elementer ned på havbunden med udbygningen af havvind. Der skal fx tænkes i ålegræs og andre løsninger, forklarede Jesper Sloth.

Gruppearbejdet

En af de fire grupper bestod af Liselotte Hohwy Stokholm, der havde fundet sammen med DIN Forsynings fungerende direktør Henrik Harborg Blicher, hvis forsyningsselskab blandt andet står for fjernvarmen i Esbjerg og Varde. Med i denne gruppe var også byrådsmedlem i Esbjerg Karin Hansen-Schwartz (S) og CEO for Plast Center Danmark, Dorte Walzl Bælum.

Fjernvarmdirektøren kunne bidrage med meget konkrete problemstillinger.

- Vi beskæftiger os fx med, hvordan vi får vand til de PtX-anlæg, der kommer i Esbjerg, lød det fra Henrik Harborg Blicher, der allerede har en god ide.

- Det dur ikke at bruge grundvandet, så vi arbejder med løsninger, hvor vi kan bruge spildevandet, sagde Henrik Harborg Blicher.

Her er nemlig en måde at genbruge spildevandet i stedet for at skulle bruges ressourcer på at rense grundvand efter brug i forbindelse med PtX.

Mens grupperne arbejde flittigt så havde Gert Barslund og allerede en plan for fremtiden og meningen med denne dag.

- Vi vil gøre en forskel, og Esbjerg skal være et fyrtårn i forhold til at gå forrest i forhold til at beskytte havet, fastslog Gert Barslund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter