Vindbranchen rykkede ind: Millionomsætning og fastansættelser fulgte med
Forretningen går godt hos Hanstholm Skibssmedie, og der er nok at lave. Det fortæller ejerleder Jesper Pedersen, da han laver interviewaftalen med DOI.dk. Det har blandt andet noget med vindbranchen at gøre, for i februar måned landede Hanstholm Havn en aftale om, at havnen skal være seks specialskibes base. De skal servicere den store havvindmøllepark Doggerbanke.
- Jeg har allerede omsat for et millionbeløb på tre måneder og blandt andet solgt seks store aluminiumshuse til skibene. To er allerede leveret, fortæller Jesper Pedersen og forklarer, hvad det også har betydet:
- Jeg har fastansat fire nye medarbejdere, så vi er oppe på 27 ansatte.
Og Integrated Wind Solutions (IWS), som vindrederiet hedder, benytter sig ikke kun af Hanstholm Skibssmedie, når skibene er i byen.
- Vi bliver kontaktet, selvom de er i søen. De kontakter os også, når de er i England, fortæller han.
Ingen tilfældighed
Hvad der umiddelbart kan lyde som en tilfældighed, skyldes også, at virksomhederne i Hanstholm Havn var forberedte og klar til at ”steppe op”, som Jesper Pedersen allerede i efteråret 2021 fortalte til DOI.dk. Hans virksomhed var med sikkerhed klar og er steppet ind i vindbranchen som underleverandør. Allerede for to år siden var de nødvendige certificeringer på plads hos Hanstholm Skibssmedie, og der er ISO specielt vigtigt.
- Jeg kan mærke, at det bliver et krav med ISO 9001. ISO er et godt styringsværktøj, og man bliver holdt op på det hvert år, og vi følger alle de nye standarder, fortæller Jesper Pedersen, der slet ikke stopper virksomhedsudviklingen der:
- Vi er begyndt at beregne CO2-udslip ved vores arbejde. Det kommer til at stå på vores regninger efter sommerferien.
Han er også sikker på en ting om vindområdet.
- Det her er kun starten med vind, det bliver meget mere, siger Jesper Pedersen.
I det hele taget forventer andengenerations ejerlederen en fremtid med mere udvikling, og den er allerede begyndt.
- Min forretning har udviklet sig mere fra 2020 med corona end de sidste 30 år. Bare tænk på, hvor meget man har behov for at navigere i nu, siger Jesper Pedersen.
Havnens situation
Hanstholm Havns situation er også noget, der ligger Jesper Pedersen på sinde. Han er medlem af havnerådet og mavefornemmelsen for havnens fremtid, er god.
- Havnen har en strategi og en vej, som den vil gå. Sådan har det ikke været før, hvor jeg synes, der har været en zigzag-kurs på grund af skiftende direktører, forklarer han.
Sidste års polemik omkring lukningen af en ulovlig surferbar på havneområdet og efterfølgende forløb i medierne mellem iværksætteren af surferbaren og Thisted Kommunes daværende tekniske direktør er slet ikke gået Jesper Pedersens næse forbi.
- Jeg mener, at surferne er et vigtigt aktiv, men der skal være plads til begge dele, både de traditionelle havneerhverv og oplevelsesøkonomien med surferne, fortæller Jesper Pedersen og konkluderer:
- Hvis vi passer på det her, så kan vi få et nyt Mekka her både for surfere og erhvervsliv.
Bølgerne særdeles højt i Hanstholm sidste år. Spørgsmålet var om, det skulle være surferbaren og surferne eller traditionelle brugere af erhvervshavnen, der fik lov at fylde.
- Det mindede om USA med Trump og Biden, hvor det delte familier, om man var for det ene eller det andet, siger han og lover om en ting Hanstholm med sine omkring 2500 indbyggere og tiden med for eller imod surferne:
- Vi er et andet sted nu.