Vindmølleelektriker: Verdens bedste arbejde
22-årige Steffen Juul Hansen (tv.) og 17-årige Valdemar Ørtoft Endelt (th.) er fremtidens grønne vindmølle-elektrikere.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Vindmølleelektriker: "Verdens bedste arbejde"

De kommende vindmølle-eletrikere bliver kun uddannet fra Skive College. Vi mødte to af de eftertragede unge lærlinge, som er uden højdeskræk og fulde af gå-på-mod.
7. SEP 2022 9.45

17-årige Valdemar Ørtoft Endelt er elektrikerlærling fra Dronninglund i Nordjylland, men det er ikke at trække kabler, han får sin læretid til at gå med. Han er nemlig en af de få, der er i lære som vindmølle-elektriker, som en en særlig brancherettet uddannelse på Skive College. Højderangst er der ingen af hos Valdemar, der er halvandet år inde i uddannelsen, som han begyndte på som 16-årig.

- Jeg havde ikke højdeskræk, men det havde den anden lærling, som jeg begyndte sammen med i starten. Men man skal stole på, at selerne holder, fortæller Valdemar Ørtoft Endelt.

Højdearbejdet mærker han dog endda til tider, når han sidder hjemme sofaen om aftenen.

- Det er tit, jeg sidder der og føler, jeg hænger der og dingler i selen, griner elektrikerlærlingen, der til dagligt arbejder i vindmøller på 600 KV til 1 MV. De er typisk mellem 50 og 60 meter høje.

Det var faktisk lidt af et tilfælde, at Valdemar Ørtoft Endelt landede netop på uddannelsen til vindmølle-elektriker.

- Min bedstemor så lærlingepladsen på Facebook. Jeg tænkte, det er et arbejde med flere jobmuligheder. Det er en rigtig spændende arbejdsplads. Vi laver alt oppe i møllen, selvom det ikke er strøm. Der er også meget hydraulisk arbejde, forklarer han.

Det gik også ret let for Valdemar Ørtoft Endelt at få sin læreplads hos Per Og Jørgen Therkildsen Vindmølleservice, der ligger i nordjyske Østervrå. Her spillede familien igen ind, for Valdemars far er maskiningeniør.

- De sagde, vi kender din far, så det kan ikke gå helt galt, fortæller Valdemar.

De store offshorevindmøller på 200 meter, glæder Valdemar sig til at arbejde på, for der er en fordel.

- Det kunne være sjovt, og så er der elevator, siger han.

Møllerne i højden mellem 50 og 60 meter som lærlings virksomhed oftest arbejder på, har nemlig kun trapper. Det er en ulempe som lærling.

- Hvis vi glemmer noget værktøj nede, så er det altid mig, der bliver bedt om at hente det. Til gengæld slipper jeg helt for at trække kabler, smiler Valdemar Ørtoft Endelt om et andet arbejde, som almindelige elektrikerlærlinge tit bliver sat til.

Kom med klatreerfaring

Fordi Valdemar Ørtoft Endelts lærlingeplads ikke trækker kabler, så kommer han slet ikke til at arbejde med det. Det gør derimod 22-årige Steffen Juul Hansen, der lige er begyndt uddannelsen til vindmølleelektriker. Han har nemlig fået en delt læreplads, hvor lærlingetiden bliver delt mellem Vestas og Elcon, der er et landsdækkende elektrikerfirma, som udfører almindelige elektriske installationer.

- Jeg fik lærepladsen hos Vestas og Elcon, så jeg skal være et halvt år hvert sted ad gangen, fortæller Steffen Juul Hansen, der næsten er på hjemmebane på Skive College, for han er fra Lem i Salling.

Egentlig ville Steffen Juul Hansen være gået en anden vej, for i 2020 blev han HHX-student, men skolebænken var en tand for kedelig for ham. Nu venter højdekurset lige om hjørnet, og arbejdet i højder er noget, som Steffen allerede kender. Han har nemlig arbejdet for sin far, der er selvstændig tømrer- og snedkermester.

- Jeg har været vent til at kravle rundt på tage, man skal bare lade være med at kigge ned, siger han.

Og det er langtfra den eneste højdeerfaring, som han kommer med.

- Jeg har gået til klatring og også haft det på efterskole, hvor vi også klatrede på klipper. Og jeg har da også været på bjergklatring i Schweiz, siger Steffen Juul Hansen.

Selvom Steffen lige er begyndt på sin uddannelse, så ved han allerede, hvad han gerne vil arbejde med i fremtiden.

- Jeg vil gerne prøve at arbejde med offshore vindmøller i fremtiden, hvor man enten er der ude i længere tid eller sejler frem og tilbage hver dag, forklarer Steffen Juul Hansen.

Arbejdet er for ham også meningsfyldt af en anden grund.

- Det er vigtigt med grøn energi. Der bliver mere og mere el, og det er spændende. Mine forældre har fx en elbil, fortæller Steffen Juul Hansen.

Gode penge og "verdens bedste arbejde"

Valdemar Ørtoft Endelt glæder sig også til at blive udlært.

- Man kan komme ud og tjene gode penge bagefter, siger Valdemar Ørtoft Endelt, der på sigt allerede overvejer en maskinmesteruddannelse efter sin elektrikeruddannelse.

Steffen Juul Hansen vil også gerne have et velbetalt arbejde, men en ting har særligt været vigtigere.

- Lønnen har ikke været afgørende for mit valg. Jeg synes, det her er spændende –  sådan var det ikke på handelskolen, siger Steffen Juul Hansen om en studentereksamen, som han har med sin bagagen, selvom tiden var gabende kedelig, som hans ansigtudtryk afslører.

- Om sommeren er det verdens bedste arbejde, tilføjer Valdemar Ørtoft Endelt om en glæde ved arbejdet i højden, når vejret er fint.

De kolde vinterdage i vindmøllerme med fem graders varme er derimod ikke det bedste, han ved.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter