DMI-chefens store juleønske: Verdens CO<sub>2</sub>-udledning kan toppe næste år
Adrian Lema, chef for Nationalt Center for Klimaforskning ved DMI, kalder det "exceptionelt vigtigt for os alle sammen", at verdens største CO2-udledere, Kina og USA, reducerer deres udledninger meget kraftigt. (Arkivfoto). - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

DMI-chefens store juleønske: Verdens CO2-udledning kan toppe næste år

Selv hvis den globale udledning af klimaskadelige drivhusgasser topper i 2025, skal der skrues på alle knapper for at holde Parisaftalen i live, siger DMI-chef.
29. DEC 2024 13.36

Grønne energikilder er på vej frem, mens kul, olie og gas ser ud til at skulle spille en mindre rolle i fremtidens energiforsyning. Det er billedet i store dele af verden og stærkt medvirkende til, at den globale CO2-udledning kan toppe næste år. Adrian Lema, chef for Nationalt Center for Klimaforskning hos DMI, håber og tror på det.

- Jeg har i mange år ønsket mig i julegave, at udledningen skulle toppe året efter. Det er ikke sket endnu. Men det går bedre med fossile udledninger, og på verdensplan har vi haft en ret markant vækst i særligt vedvarende energi og udbredelsen af elbiler, så kul, olie og gas bliver brugt mindre, siger han.

Et land, hvor der er stor fremgang at spore på det grønne område, er Kina. Kina er verdens største udleder af klimaskadelige drivhusgasser, men tager syvmileskridt på det grønne område i disse år.

Det Internationale Energiagentur (IEA) skriver i en analyse, at Kina de kommende år vil cementere sin position som førende på vedvarede energikilder i verden. Frem mod 2030 vil Kina stå for 60 pct. af udvidelsen af vedvarende energikilder globalt. Kina er dog samtidig verdens med afstand største forbruger af kul og har over 1000 kulkraftværker kørende rundtom i landet.

- Det er exceptionelt vigtigt for os alle sammen på hele kloden, at de store udledere som Kina og USA får reduceret meget kraftigt. Når det kommer til Kina, så er de godt med, når det handler om at erstatte olie med el mange steder og at udbygge vedvarende energi. Men der er ingen tvivl om, at det haster enormt meget med at få bremset deres kulforbrug, siger Lema.

Flere forskere tror på Kina når CO2-top i 2025

Tænketanken Crea, der fokuserer på ren energi og luft, har spurgt 44 forskere og specialister med ekspertise i Kinas energiforbrug om, hvilken vej det går i landet.

Størstedelen af dem forventer, at Kinas kulforbrug allerede har toppet eller vil toppe i 2025. Af de adspurgte tror 20 procent, at landets kulforbrug vil toppe senere. Næsten halvdelen af de adspurgte tror, at Kinas CO2-udslip har toppet eller vil toppe i 2025.

Ifølge IEA er der imidlertid ikke udsigt til, at det efter næste år pludselig begynder at gå stærkt i den rigtige retning med den globale udledning. Udledningen af CO2 ventes at ligge stabilt på højeste niveau i et par år, før den lige så stille vil falde.

Der er med andre ord i høj grad brug for, at verdens lande skruer endnu mere op for ambitionerne og sætter handling bag for at holde Parisaftalen i live.

Paris-mål kræver reduktioner

Aftalen sætter et globalt mål om at mindske de globale temperaturstigninger til mellem 1,5 og 2,0 grader sammenlignet med det førindustrielle niveau, hvor afbrændingen af fossile brændsler begyndte.

- Hvis vi skal holde os inden for Parisaftalen, er det vigtigt, at udledningerne topper med det samme og reduceres meget kraftigt derefter.

- Vi kan håbe, at de topper i 2025. Men med de implementerede politikker og ambitioner, der er på verdensplan, så er der altså ikke udsigt til, at de falder noget nær så kraftigt, som der skal til, siger Adrian Lema.

IEA forudser, at rene energikilder har så stærkt et momentum, at efterspørgslen på kul, olie og gas vil toppe senest i 2030 - og måske endda i 2025.

Derefter er der ikke længere brug for fossile brændsler til at imødekomme den højere efterspørgsel på energi. De renere energikilder kan klare opgaven, lyder det. Selv hvis CO2-udledningen topper i 2025, som Adrian Lema håber, skal verdens lande i gang.

- Hvis vi skal nå de målsætninger, som verdens ledere har besluttet sig for med Parisaftalen, så er det på alle knapper, der skal skrues, siger han.

/ritzau/

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter