Klimarådet ser ikke et nyt vindeventyr lige om hjørnet
Verdens første havvindmøllepark var dansk, og Danmark har spillet en stor rolle for udviklingen af vindmøller. Der er dog ikke tydelige tegn på, at vi er ved at sætte tilsvarende nye aftryk med andre teknologier, mener Klimarådet. (Arkivfoto). - Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Klimarådet ser ikke et nyt vindeventyr lige om hjørnet

Skal vi være førende på andre klimateknologier end vindmøller, kræver det ifølge Klimarådet en større indsats.
18. SEP 2024 12.07

OPDATERET: Danmark har spillet en stor rolle i udviklingen af vindmøller, som er med til at sænke udledningen af drivhusgasser over store dele af verden. Men går man og venter på det næste store danske klimateknologisk aftryk, skal man ikke holde vejret.

Der er nemlig ikke tydelige tegn på, at Danmark er ved at sætte det aftryk. Det konkluderer Klimarådet, regeringens grønne vagthund, i en analyse.

- Vi har i Danmark en stærk grøn position, og der kan vi jo godt inspirere andre, men det er i høj grad drevet af vindmølleteknologi.

- Men vores resultater tyder på, at vi ikke på nuværende tidspunkt kan forvente inden for andre klimateknologier at afsætte et tilsvarende positivt aftryk og være et foregangsland på samme måde, siger Peter Møllgaard, som er rektor på Copenhagen Business School og forperson for Klimarådet.

PtX har muligvis størst potentiale

Klimarådet har undersøgt ti områder med betydning for den langsigtede omstilling af Danmark. Her har PtX muligvis de bedste forudsætninger.

- Det er en af de teknologier, der er blevet investeret meget i - det gør andre lande også - men vi har et godt afsæt, og der er en potentiel eksport for det her, som man kan regne med, siger han.

Det udfordres dog af, at vi har et relativt lille brintforbrug. Det er et af de brændstoffer, som kan laves med PtX. Det gør det svært at skabe synergi mellem udvikling og udbredelse, mener Klimarådet.

Når man ser på offentlige investeringer i klimarelateret forskning, patenter og eksport, ligger Danmark ifølge rådet i den bedre halvdel af rige lande. Det skyldes dog især vindmølleteknologi, og vi kan ifølge Peter Møllgaard ikke lige nu forvente at sætte et tilsvarende aftryk med andre klimateknologier.

- For klimaet er det jo ligegyldigt, hvilket land der udvikler teknologierne - bare vi får teknologierne. Og spørgsmålet er, om vi kan være lige så drivende, som vi har været for vindmøllerne.

Nye klimateknologier er dog nødvendige, for at vi i fremtiden ikke udleder drivhusgasser til atmosfæren - og sågar trækker dem ud. Skal vi have dem til at virke om 25 år, kræver det handling.

- Så er vi nødt til at investere i forskning og udvikle demonstrationsprojekter i dag - eller i hvert fald have tilstrækkelig meget tjek på det - til at vi kan anvende teknologier fra andre lande, siger han.

Green Power Denmark: Der bør afsættes milliarder til grøn forskning

Hos Green Power Denmark kan afdelingschef Lea Bigom Wichmand godt mærke, at albuerne bliver mere spidse i den globale konkurrence.

- Derfor er det nødvendigt, at man fra politisk side prioriterer finansiering i forskning og udvikling og sørger for de rette rammer, siger hun i en pressemeddelelse.

Organisationen, der repræsenterer dele af energibranchen, opfordrer til, at der årligt afsættes minimum 2,5 milliarder til grøn forskning frem til 2030.


/ritzau/
 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter