Vestjyske politikere efter AMU-Vest lukning: Det skal være en offentlig opgave
- Det kunne ikke være anderledes ud fra præmissen, siger Jakob Lykke, der formand for 3F Transport i Esbjerg, socialdemokratisk byrådsmedlem i Esbjerg Kommune og nu fhv. medlem af bestyrelsen for AMU-Vest.
Konkursen og lukningen af AMU-Vest har betydet, at en del af uddannelserne er blevet flyttet over til Rybners, der er en teknisk skole i Esbjerg. På den måde forsætter de uddannelser, der er vigtige for hele offshore og havneområdet med at være i Esbjerg. Jakob Lykke vil også gerne forklare, hvorfor AMU-Vest måtte lukke.
- Der er fra centralt hold på Christiansborg lagt nogle ramme, som gjorde vi ikke kunne drive AMU-Vest. Det har aldrig været mening, at AMU skulle give et overskud, siger Jakob Lykke og kommer med straks en forklaring:
- AMU-Vest har været der, så mennesker kunne blive opkvalificeret gennem uddannelse i nedgangstider. Det genererer glade mennesker, og det har hjulpet mange til at gå direkte ud i et job bagefter. Og det gælder i særdeleshed på Esbjerg Havn.
Ordningen med overflytningen af uddannelserne til Rybners gælder foreløbigt for et år, og sådan bør det fortsætte, lyder det.
- Den her efteruddannelse er en offentlig opgave, og derfor skal uddannelserne blive ved med at være hos Rybners permanent, siger han.
I horisonten lurer nemlig ellers en mulig privatisering.
- Vi er i en neoliberalistisk verden, og der står udenlandske koncerner parat til at udbyde de kurser, som de kan tjene mest på. Så vil andre kvalificerende kurser ikke blive udbudt, siger Jakob Lykke og gør ingen tvivl om, at han ser neoliberalistiske tendenser fra politikerne på Christiansborg.
Varde-politiker advarer også
Lidt længere mod nord i det vestjyske i Varde sidder Anne Catherine Hoxcer Nielsen også i byrådet for Socialdemokratiet. Hun er i den grad kritisk overfor lukningen af AMU-Vest på flere plan.
- Vi har en demografi her i Vestjylland, der gør, at vi har brug for efteruddannelserne. Jeg mener, der ligger en bevidst strategi bag lukningen. Det er mærkeligt at lukke en offentlig uddannelsesinstitution, siger Anne Catherine Hoxcer Nielsen og begrunder sin holdning om demografien:
- Vi har mange med en kort uddannelse og ufaglærte her i Vestjylland. Hvis uddannelser ender med at flytte helt væk, så kan det øge chance-uligheden.
Der bliver ellers i den grad behov netop for efteruddannelserne.
- Jeg kan også være bekymret i forhold til opkvalificeringen til den grønne omstilling. Udover hele VE- og havneområdet, så kommer der folk fra landbruget i forbindelse med den grønne trepart foruden ved industrien, siger Anne Catherine Hoxcer Nielsen.
Hun minder også om, at folk der er i arbejde betaler til efteruddannelsen.
- Alle os der arbejder, betaler AM-bidrag, så der er penge til efteruddannelse. Man har travlt med at trække de videregående uddannelser til Esbjerg samtidig med man glemmer den brede, der er behov for. Jeg har svært ved at se det solidariske i det her. Man tager ikke arbejdsmarkedet alvorligt, siger Anne Catherine Hoxcer Nielsen med en pil vendt mod landspolitikerne på Christiansborg.
Anne Catherine Hoxcer Nielsen (A) fra byrådet i Varde advarer
mod konsekvenserne af lukningen af AMU-Vest og
fremhæver behovet for efteruddannelse i Vestjylland. (Privat foto)