80 år og klar til at få endnu mere travlt med havvind
Klubben, som den bliver kaldt i daglig tale blandt havnearbejderne på Esbjerg Havn og andre, hedder i virkeligheden: Losseklubben af 1944 på Esbjerg Havn. Det er en klub, der er kendt for at sikre sine medlemmer gode arbejds- og lønforhold langt ud over Esbjergs bygrænse.
Lørdag fejrede klubben sit 80 års jubilæum, hvor medlemmer med partnere sammen med de inviterede arbejdsgivere, fagforeningsfolk og Esbjerg Havns direktør deltog i et telt foran Mønstringshuset på havnen.
Trods de 80 år har klubben dog først nu fået sin egen røde fane, og den blev indviet ved at slå tre søm i den for frihed, lighed og broderskab. Formand for klubben, Brian Reichle, slog et af sømmene i, og han ville gerne fortælle om et årelangt designarbejde, der også har noget med havvind at gøre.
- Det har taget næsten fire år at designe fanen, og den skulle have både noget gammelt og noget nyt. Derfor har vi både lastbiler som det gamle og installationsskibe på den, forklarer Brian Reichle, der også ved, hvor fanens logo, som også er på klubbens veste, skal bruges:
- Vi kommer til at bruge den og vestene, når vi skal til overenskomstforhandlinger og demonstrationer. Vi er kendte for det i forvejen.
Installationsskibet for vindmøller på fanen er i den grad en del af fremtiden.
- Vi ved allerede, at 80 pct. af de nye offshore møller til Nordsøen kommer til at blive installeret her fra Esbjerg Havn. Så vi kommer til at få rigtig, rigtig travlt, og det uddanner vi også folk til, fortæller Brian Reichle.
Fremtid med mere arbejde
Mange af havnearbejderne på Esbjerg Havn er løsarbejdere, men det betyder på ingen måde, at de mangler kvalifikationer. Det er noget, som havne- og terminalarbejderuddannelsen har hjulpet på.
- Nu er havnearbejder et anerkendt erhverv som smeden, tømreren og elektrikeren, forklarer Brian Reichle.
Foreløbigt er der blevet uddannet 215 havne- og terminalarbejdere ud af i omegnen af 1000 havnearbejdere i Danmark. Det er et tal, som formanden gerne vil have meget højere op, og han kæder det sammen med fællesskabet i den 80-årige klub.
- Vi har kun en stærk klub, fordi vi er 100 pct. organiserede. Vi står sammen, og det betyder noget, når vi forhandler løn- og arbejdsforhold. Derfor slår vi også et slag for, at alle havnearbejdere i Danmark skal være uddannede, siger Brian Reichle.
Det tætte sammenhold betyder dog slet ikke, at der er et dårligt forhold til arbejdsgiverne.
- Man kan jo se her, at vi har et rigtig godt forhold til ejerne af virksomhederne. De er her jo i dag, som Kurt Skov, siger Brian Reichle om grundlæggeren af Blue Water Shipping.
Formand for havnearbejder Brian Reichle tog sig tid at fortælle DOI.dk om fremtiden,
hvor der venter meget mere specialiseret arbejde indenfor havvind for havnearbejderne.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offhshore Industry - DOI.dk.