Britisk regering foreslår de største skattestigninger i 31 år
De største skattestigninger siden 1993 kan være på vej i Storbritannien, efter at landets finansminister, Rachel Reeves, onsdag har fremlagt Labour-regeringens bud på en ny finanslov. Og det er især rige borgere samt virksomhederne, der står til et skattesmæk.
Blandt andet vil Labour-regeringen hæve skatten på kapitalindkomster fra 10 til 18 pct. for mindre fortjenester og fra 20 til 24 procent for større kapitalindkomster.
- Vi er nødt til at fremme vækst og entreprenørskab og støtte skabelsen af velstand, samtidig med at overskuddet, der kræves for at finansiere vores offentlige ydelser og genskabe de offentlige finanser, bliver hævet, sagde Rachel Reeves onsdag eftermiddag på et pressemøde.
Hun påpegede samtidig, at Storbritannien trods de foreslåede skattestigninger stadig vil være det G7-land i Europa, der har de laveste skatter på kapitalindkomster. G7 er en samling af verdens førende økonomier. De øvrige europæiske lande i gruppen er Frankrig, Italien og Tyskland.
Skatten på kapitalindkomster skal betales af overskud på mere end 3000 pund (27.000 kroner) ved salg af eksempelvis aktier. Skattesatsen bliver bestemt af, hvor meget sælgeren normalt betaler i indkomstskat, og af hvor stor fortjenesten på eksempelvis aktiesalget er.
Ud over højere skatter på kapitalindkomster skal virksomheder betale mere til det sociale sikkerhedsnet, hver gang de udbetaler løn til deres medarbejdere, mener Labour-regeringen. Grænsen for, hvor meget medarbejderne skal tjene, før arbejdsgiveren er forpligtet til at betale ind til de offentlige sociale ydelser, sænkes samtidig.
Derudover vil den britiske regering fjerne en undtagelse, som i dag fritager velstående borgere fra at betale skat af udenlandske indkomster, og hæve skatten på olie, der bliver pumpet op af Nordsøen.
Det er det første forslag til en finanslov, som Labour-regeringen fremlægger, siden regeringen blev dannet i sommer.
/ritzau/Reuters