Ridser i grøn profil: Danske Bank rejser 400 mio. kr. til olieprojekt
Med løfter om at ville udfase fossile investeringer og arbejde for Paris-aftalens mål om at begrænse den globale opvarmning slår Danske Bank sig op på at gå forrest i den grønne omstilling af samfundet.
Nu kan det undersøgende medie Danwatch i samarbejde med FinansWatch dokumentere, at landets største bank spiller en central rolle i finansieringen af to klimaskadelige olieprojekter i Afrika.
Tidligere på året hyrede Northern Ocean, der ejer to af verdens største aktive flydende boreplatforme, Danske Bank til at rejse 400 mio. kr. gennem en aktieudstedelse - en såkaldt private placement. En opgave som Danske Bank løste.
- Bankens aftale om finansiering af boreplatforme vil helt sikkert føre til øgede CO2-udledninger, siger Joakim Sandberg, professor og direktør for Financial Ethics Research Group ved Göteborgs Universitet.
Den ene af Northern Oceans i alt to olierigge, Deepsea Bollsta, samarbejder med det ghanesiske olieselskab Springfield E&P om at finde og hive 640 millioner tønder olie op fra Alfina-feltet i Guineabugten ud for den ghanesiske kyst.
Det svarer til næsten 10 gange så meget olie som i det danske Hejre-felt i Nordsøen, som Energistyrelsen vurderer vil udlede 35 millioner tons CO2 - næsten det samme som Danmarks samlede udledninger på 42 millioner ton på et år.
Danske Bank vil ikke stille op til interview og ønsker ikke at svare på spørgsmål om hverken aftalen med Northern Ocean eller undtagelserne i bankens klimaplan, der muliggør fortsatte forretninger og investeringer i den fossile sektor.
I et skriftligt svar skriver banken, at den har været arrangør på ”nogle enkelte” transaktioner for olie/gas servicevirksomheder i de seneste år, og at dens engagement udgør en meget lille del af det samlede obligationsmarked i Norden.
Foruden Deepsea Bollsta ejer Northern Ocean også Deepsea Mira - ligeledes en gigantisk boreplatform i teknologisk verdensklasse. Deepsea Mira er på oliejagt for TotalEnergies ud for kysten i Namibia.
Ifølge CEO Arne Jacobsen i Northern Ocean er virksomheden i vækst og har ambitioner om at være førende inden for boreplatforme og olieudvinding.
- Jeg ser frem til at udforske mulighederne for at vokse yderligere, sagde han blandt andet ved sin tiltrædelse i august.
Danwatch har gennem flere artikler afsløret, hvordan Danske Bank fortsætter med at være involveret i den fossile sektor, selvom banken har lanceret både klimaplan og formuleret eksklusionskriterier for den fossile sektor.
I det seneste år har Danske Bank indgået bankforretninger med eller investeret i olieselskaber som Aker, BW Offshore og Odfjell Drilling. Det er sket via bankens norske afdeling, der helt er undtaget i bankens klimaplan.
esl