Offshorechefen gik i land og blev direktør for biogas
HJØRRING: - Grøn omstilling er forandringer, siger Jesper Horne, der er direktør hos Sindal Biogas og forklarer, hvad det også betyder for ham personligt:
- Jeg har altid boet i Hirtshals og Hjørring Kommune, men der skulle gå 34 år, inden jeg kunne komme hjem og arbejde.
I 1988 blev Jesper Horne uddannet maskinmester i Frederikshavn, og det blev startskuddet på en lang karriere i olie- og gasbranchen. Som offshorechef har han både været ude i verden og i den danske del af Nordsøen som platformchef på felterne Gorm samt både Tyra Øst og Vest. Foruden dette har han arbejdet på olieproduktionsskibe, et såkaldt FPSO-skib, der står for Floating Production Storage and Offloading. Det var på Global Producer III og Gryphon for Mærsk Oil UK, og længere væk hjemmefra var Jesper Horne også chef på Al Shaheen location B ud for Qatar.
Jesper Horne ser det ikke som noget tilfælde, at han først for to år siden som 56-årig kunne komme hjem til Nordjylland og arbejde i sin branche.
- Dengang var der ingen job her i energibranchen. De job er der masser af her nu.
"Produktionen flytter fra Esbjerg"
Jesper Horne ser også det større samfundsperspektiv, der flugter helt med den grønne omstilling og Danmarks klimamål.
- 40 pct. af Danmarks gasforbrug kommer i dag fra biogas, og målet for 2030 er, at vi skal dække Danmarks gasbehov 100 pct. i 2030. Det kræver, at man bygger nogle flere biogasanlæg, fortæller Jesper Horne og forklarer sideeffekten:
- Så flytter produktionen fra Esbjerg ud i landområderne. Samtidig flytter man også en lang række gode arbejdspladser ud i landområderne. Jeg tænker på smede, VVS’er, elektrikere, automationsfolk, mekanikere foruden rådgivere og ingeniører.
Forskellene
Der er en række markante forskelle mellem olie- og gasbranchen og biogasproduktionen, som i den grad springer i øjnene for biogasdirektøren på grund af hans erfaring.
- Den helt store forskel er, at vi ikke har den samme indtjening. Det gør, at vi skal finde de rigtige løsninger første gang, forklarer Jesper Horne.
Biogasbranchen har også været igennem en udvikling fra landbrugsvirksomheder til noget større.
- Det er en pionerbranche, der er gået fra at være gårdanlæg til at være industriel biogasproduktion nu. Det betyder igen, at der ikke findes mange firmaer, der har den store ekspertise. Sådan er det ikke i olie- og gasbranchen, hvor der findes firmaer og rådgivere, fortæller Jesper Horne.
Han er også vant til de høje og nødvendige sikkerhedsstandarder fra sin gamle branche; også det er anderledes her.
- Her findes meget færre farlige stoffer, og alt har en lavere sikkerhedsprofil, selvom det er gas, lyder det.
Produktionsmængden
Gasproduktionen fra biogas dækker i dag i omegnen af 40 pct. af Danmarks gasforbrug, og Sindal Biogas producerer i øjeblikket omkring 30 mio. kubikmeter gas, og det bliver mere i fremtiden. Alligevel husker Jesper Horne på en ting i endnu en sammenligning.
- På et år producerer vi, hvad vi i peakproduktion gjorde i døgnet på det gamle Tyra, siger Jesper Horne, der har et nuanceret syn på begge typer energi:
- Energi er nøglen til velstand og livet. Derfor er nøglen til klimamålene ikke afvikling men udvikling. Der skal flere naturvidenskabelige uddannelser til som ingeniører og forskere.
På det personlige plan har skiftet også betydet en del.
- Jeg plejede at joke med, at jeg har større netværk i Esbjerg end her. Men nu er det også ved at være godt her, fordi jeg kan netværke og dyrke fritidsaktiviteter. Og så er det også rart at komme hjem hver dag, siger Jesper Horne.