H2 Energy: Brintrør er nøglen til Nordsøens vindkraftpotentiale
Denne artikel er gjort gratis tilgængelig for dig via et særligt link.
Linket er personligt og må ikke deles!
Alt indhold på DK Mediers sites er beskyttet af lov om ophavsret.
Der er behov for et dansk brintrør hurtigere og før end det er planlagt på nuværende tidspunkt, for ellers er det med til at forhale både udbygningen af havvind og etableringen H2 Energy Europe PtX-anlæg i Esbjerg, lyder det fra Rasmus Bach Nielsen, som er bestyrelsesmedlem og talsmand fra H2 Energy Europe.
- Man ville kunne lande meget mere el fra Nordsøen med et brintrør, lyder det fra Rasmus Bach Nielsen på DOI.dk’s konference i Esbjerg Musikhus.
Brintmarkedet er, modsat hvad nyheder som Everfuels lukning af energiselskabets brinttankstationer og senest Green Hydrogen Systems nedjustering og fyringer indikerer, slet ikke færdigt.
- Brintmarkedet er slet ikke dødt. Det har aldrig været bedre end nu, for den tyske industri er committed til at bruge brinten, fortæller Rasmus Bach Nielsen og bekræfter, at H2 Energy Europe er i forhandlinger med den tyske industri om at byde på brintudbud.
Selvom parterne er seriøse på begge sider af landegrænsen, så er der et problem, for der mangler en dansk brintrørledning til den store aftager i syd. H2 Energy Europe planlagte anlæg i Esbjerg er på en GW power input, der skal komme fra netop havvinden på Nordsøen.
- Vi kan ikke afslutte de kommercielle forhandlinger uden en brintrørledning, siger Rasmus Bach Nielsen og konkluderer:
- Vi er villige til at committe hele anlæggets kapacitet, så længe vi ikke er afhængige af andre aktørers beslutninger om at bruge røret.
Tyskland er langt hurtigere
Tyskland har netop besluttet at bygge sin egen brintrørledning, og forskellen er markant i forhold til den første danske etape.
- Tyskerne har afsat otte år til at bygge 9.000 km brintrør, hvoraf 40 pct. er nybygget, mens det i Danmark tager syv år at bygge 180 km hvoraf 80km er nybygget. Uden et brintrør kan vi ikke aftage strømmen, og lige nu er booking- kravet for højt. Det er fordi, man er afhængighed af, andre booker kapacitet på samme tidspunkt, siger Rasmus Bach Nielsen og beskriver en forhalende spiral med svære betingelser:
- Det er en kommerciel præmis, der er umulig at agere i, fordi vi ikke kan byde på strømmen fra havvindsudbuddet.
Det er nemlig ikke sådan lige at bygge et PtX-anlæg.
- Det tager omkring tre til fem år at projektmodne et PtX-anlæg. Det er desværre bare ikke realistisk at to aktører bliver klar på samme tid, så derfor er booking-kravet for højt, hvis man virkelig vil brinten, siger han.