Danske datacentres elforbrug går amok
Facebooks datacenter i Odense. (Arkivfoto.)
Foto: Carsten Bundgaard/Ritzau Scanpix

Danske datacentres elforbrug går amok

Datacentre vil sluge næsten dobbelt så mange TWh i 2040 som tidligere forventet, viser en ny fremskrivning. Og forude venter en tikkende bombe, der kan skubbe yderligere til udviklingen.  
4. SEP 2024 10.20

Vi streamer og surfer som aldrig før - og derfor vil datacentre i Danmark udvikle sig til en gigantisk strømsluger i det samlede danske elforbrug, skriver Ingeniøren.

Ifølge Energistyrelsens fremskrivninger vil centrenes forbrug allerede i 2030 udgøre en femtedel af det samlede energiregnskab. Den position holder frem til 2040, hvor datacentrenes elforbrug rammer 29,0 TWh.

Det er en fordobling i forhold til styrelsens forventninger sidste år - og til sammenligning næsten tre gange så meget som den samlede produktion af elektricitet fra danske vindmøller på land sidste år.

- Uanset om det hedder ti eller 20 pct., stiller det nogle kæmpe krav til os som aktører, siger Henrik Hansen, som er direktør i brancheforeningen Datacenter Industrien.

AI kræver endnu mere energi

En joker på forbruget ligger til og med og venter. Fremskrivningen tager næppe taget højde for, at kunstig intelligens ser ud til at øge presset på vores grønne omstilling med et meget stort el-forbrug.

- Der er klart en stemning hos dem, der bygger datacentre, at de er lidt på den. De underskriver aftaler om et maksimalt elforbrug, men med generativ AI oveni løber de ind i, at de gerne vil bruge mere end aftalt, siger Maja Hanne Kirkeby, der er lektor i datalogi ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, til Ingeniøren.

Både Microsoft og Google har måttet kaste håndklædet i ringen med hensyn til at nå deres klimamål, tyder det på, at der ikke er sket banebrydende udvikling i forhold til at mindske energiforbruget fra data.

- Det maler et vist billede af, at der ikke er noget nyt under opsejling, som redder os alle sammen, som RUC-lektoren siger.

Udviklingen på området de sidste ti år har været markant. I notatet beskriver Energistyrelsen, hvordan datacentre frem til 2015 spillede en ubetydelig rolle i det danske energisystem.

"En stigende global efterspørgsel efter datatrafik og stigende datamængder har imidlertid medført, at flere store og små aktører siden da er begyndt at etablere datacentre i Danmark, og denne udvikling forventes at få en markant betydning for det fremtidige danske elforbrug," hedder det i notatet.

amp

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter