Fagbossen Henning Overgaard havde hjemmebanefordel og leverede budskab på Esbjerg Havn
Efter mere end tre timer med festmiddag og fri bar kan det være svært at bryde gennem lydmuren, men 3F-formand Henning Overgaard kender både sin by og havnearbejderne i Esbjerg, og han fik hurtigt skabt ørenlyd, da han trådte på scenen. Losseklubben af 1944 på Esbjerg Havn, som havnearbejdernes klub hedder i Esbjerg, har rundet sit 80-års jubilæum.
- Hold nu kæft, mens jeg taler, lød det fra Henning Overgaard, da de allerbagerste rækker i det fyldte festtelt var i løftet feststemning. Roen kom, og stemningen var præcis så god som før opråbet.
- Fællesskabet blev formet i det allersidste år af besættelsen, og sådan har det været lige siden, lød det fra Henning Overgaard, der også værdsatte, at det er sket sammen med arbejdsgiverne, som også var med til festen.
Bevidstheden om, at gode lønninger og arbejdsforhold kræver en sund forretning, er nemlig fuldt til stede.
- Jeg tænker på, at vi altid har sørget for, at der er et forretningsmæssigt grundlag for virksomhederne, sagde Henning Overgaard, inden han kom med et klart og tydeligt politisk budskab:
- Kære havnearbejdere, I har oplevet stigende pensionsalder, og vi skal kæmpe mod stigende pensionsalder.
Klubben skaber fællesskabet
Henning Overgaard ville også gerne give sit perspektiv på, hvad havnearbejdernes klub har betydet til DOI.dk.
- Klubben gør, at der er et sammenhold og et fællesskab. Det er en historie, der er værd at dykke ned i her 80 år efter. Hvis jeg tænker tilbage på, da jeg var dreng, hvor det var en fiskerihavn, så kom forandringerne først til olie- og gas på meget kort tid. Nu er det vind, forklarer Henning Overgaard.
Havnearbejderne har været med hele vejen igennem, og de har fulgt med udviklingen.
- Omstillingen her på havnen har kun kunnet lade sig gøre, fordi havnearbejderne har de rette kompetencer. Klubben er et fællesskab inden for fagforeningen, der er med til at sikre de kompetencer, forklarer Henning Overgaard.
Han lægger heller ikke skjul på, at kompetenceudviklingen sker i fællesskab med virksomhedsejerne.
- Det er også et meget stærkt fællesskab mellem virksomhederne og klubben. Det giver virksomhederne mulighed for at kunne konkurrere, så deres projekter giver det overskud, der er behov for, selvom der er modsatrettede interesser, fortæller Henning Overgaard.
Det er ingen hemmelighed, at havnearbejderne i Esbjerg er vellønnede. Det er ikke kommet af sig selv.
- Vi skal have en fair share af overskuddet, og det er en daglig kamp. Men som sagt, så handler det om at have de rette kompetencer og have balance i de aftaler, lyder det fra Henning Overgaard, der pointerer én ting:
- Det er 20 år siden, at havnearbejderne begyndte at uddanne sig, og det har de gjort klogt i.