Ny CEPOS-analyse: Sådan bliver udbygning af havvind blive en gevinst for samfundet
Danmarks har store ambitioner på havvindfronten. Folketinget har indgået aftaler, som vil intensivere udbygningen af havvind de kommende år, og i øjeblikket er der udbud i gang, om retten til opstilling af adskillige GW havvindmøller.
Som følge af de store ambitioner har den borgerlige tænketank Cepos lavet en ny analyse, som kommer med bud på, hvordan gevinsterne ved den store udbygning af havvind ikke blot bliver et skridt i den rigtige retning for den grønne omstilling, men også bliver en økonomisk gevinst for samfundet.
Hvis ikke udbygningen håndteres rigtigt, kan det nemlig ende med en markant regning til skatteborgerne. Derfor bør vindudbygning ikke være et mål i sig selv, og den massive statsstøtte til vedvarende energi bør udfases, lyder det i en pressemeddelelse fra Cepos.
- Vi skal sikre, at udbygningen sker under hensigtsmæssige økonomiske rammer. Staten bør ikke være medejer af havvindsprojekter eller yde unødvendig støtte. Det vil nemlig være skatteyderne eller elkunderne, der ender med regningen. Betalingen til staten bør udelukkende bestå i bortauktionering af retten til at bruge havarealerne til at stille møller op, siger Otto Brøns-Petersen, som er analysechef i Cepos, og fortsætter:
- Vi har en enestående mulighed for at sikre en omkostningseffektiv grøn omstilling ved at lade markedskræfterne råde. Vindudbygningen skal drives af markedsaktørernes efterspørgsel og ikke af politiske ønsker om kapacitet,.
CEPOS anbefaler følgende for en optimal udbygning af havvind:
- Markedets interesse bør drive hastigheden for udbygningen
- Staten bør bortauktionere retten til at anvende et havareal
- Staten bør ikke være medejer på havvindsprojekter
- Infrastrukturen bør reguleres
- Uanset ejerskabet bør tariffer fastsættes kostægte og afspejle belastning af infrastrukturen.
amp